Rätten går bra att förbereda. Bred getostkrämen på laxen och låt den stå i kylen tills det är dags att tillaga den.

För 4 personer

Ingredienser

500 g laxfilé utan skinn
4 rödbetor (600 g)
75 g getost
1 dl lätt crème fraiche
0,5 krm salt +1 tsk salt
0,5 krm svartpeppar nymald + 2 krm
1 msk citron pressad

Tillbehör:

0,5 dl pinjenötter
0,5 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
50 g rucola
2 msk honung flytande

Ugnsbakad lax med getostkräm och rödbetscarpaccio

 

1. Skrubba rödbetorna under rinnande vatten. Koka dem i lättsaltat vatten ca 30 min, tills de blir mjuka. Häll av vattnet och låt kallna.
2. Sätt ugnen på 225°. Blanda osten med lätt crème fraîche i en skål och smaka av med 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar.
3. Skär laxen i 4 bitar. Skär en skåra i varje filé och lägg dem i en ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll över citronsaft. Fördela getostkrämen på laxfiléerna. Tillaga mitt i ugnen 10-15 min.
4. Ta bort skalet från rödbetorna. Skär eller hyvla dem i mycket tunna skivor, gärna på mandolin. Rosta pinjenötterna med salt i en torr het stekpanna.
5. Fördela rödbetsskivorna på tallrikar och lägg rucola ovanpå. Krydda med peppar. Lägg laxen på rucolan. Ringla över honung och strö på pinjenötter.