Ugnsbakad lax med coleslaw, sojarostad morot och blomkål

Recept på ugnsbakad lax med coleslaw, sojarostad morot och blomkål. Att tillaga middagen i ugnen är fiffigt, då hinner du fixa med annat under tiden, t. ex. göra en coleslaw.
Sophie Berlin
Foto: Anna Skoog

Ingredienser

  • 400 g morötter
  • 1 blomkålshuvud - (ca 600 g)
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 1 citron - rivet skal och saft
  • 2 msk soja - japansk
  • 500 g laxfilé - med skinn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Coleslaw

  • 200 g vitkål
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2,5 dl yoghurt - turkisk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Ansa och skär blomkålen i grova buketter.

  2. Lägg grönsakerna i en stor ugnssäker form. Ringla över 1 msk olja och strö över citronskal. Häll över soja och hälften av citronsaften. Blanda grönsakerna och tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Skär bort skinn och eventuella ben från laxen. Lägg laxbitarna i formen. Ringla över 1 msk olja och häll över resten av citronsaften. Krydda med salt och peppar.

  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Tillaga grönsaker och lax ca 10 min, tills laxen är klar.

  5. Cole slaw: Strimla kålen fint. Tillsätt citronsaft och salt och krama kålen med handen tills den mjuknat. Blanda kålen med peppar och yoghurt.

  6. Servera lax och grönsaker med coleslaw.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!