33333

Recept på ugnsbakad lax med coleslaw, sojarostad morot och blomkål. Att tillaga middagen i ugnen är fiffigt, då hinner du fixa med annat under tiden, t. ex. göra en coleslaw.

För 4 personer

Ingredienser

400 g morötter
1 blomkålshuvud, (ca 600 g)
1 + 1 msk rapsolja
1 citron, rivet skal och saft
2 msk soja, japansk
500 g laxfilé, med skinn
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Coleslaw

200 g vitkål
1 msk citron, pressad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2,5 dl yoghurt, turkisk

15 minuter + 30 minuter i ugn

Ugnsbakad lax med coleslaw – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Ansa och skär blomkålen i grova buketter.
  2. Lägg grönsakerna i en stor ugnssäker form. Ringla över 1 msk olja och strö över citronskal. Häll över soja och hälften av citronsaften. Blanda grönsakerna och tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Skär bort skinn och eventuella ben från laxen. Lägg laxbitarna i formen. Ringla över 1 msk olja och häll över resten av citronsaften. Krydda med salt och peppar.
  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Tillaga grönsaker och lax ca 10 min, tills laxen är klar.
  5. Cole slaw: Strimla kålen fint. Tillsätt citronsaft och salt och krama kålen med handen tills den mjuknat. Blanda kålen med peppar och yoghurt.
  6. Servera lax och grönsaker med coleslaw.

Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter, Lax