Ugnsbakad lax med äpple och honungsmarinerad kålsallad

Recept på en riktigt lättlagad laxrätt med syra och sötma från äpple.
Recept på ugnsbakad lax med äpple och honungsmarinerad kålsallad
Recept på ugnsbakad lax med äpple och honungsmarinerad kålsallad Foto: Magnus Skoglöf

Ugnsbakad lax

  • 500 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 purjolök
  • 2 röda äpplen
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk dijonsenap

Kålsallad

  • 0,5 huvud spetskål - eller savojkål, (à 1 kilo)
  • 1 msk salt
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk honung - flytande
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl persilja - grovt hackad

Tillbehör

  • 3 dl ris - gärna svart

Gör så här

  1. Finstrimla kålen. Strö över salt. Låt stå ca 20 min.Skölj  kålen och krama ut vätskan.

  2. Blanda samman senap, honung, pressad vitlök och olja. Vänd ner kål och persilja.

  3. Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset enligt anvisning.

  4. Skär laxfilén i fyra bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och strö över salt och peppar. Ansa och strimla purjolöken. Kärna ur och tärna äpplena grovt. Strö purjolök och äpple över laxen. Blanda grädde och senap och häll över.

  5. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Servera med kålsallad och ris.

Tips!

Bra rätt att göra för många. Öka tillagningstiden med ca 5 min om du gör större sats.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!