Ugnsbakad kotlettrad med plommon i portvin

I stället för att späcka köttet med plommon ugnsbakar man här frukten, då blir den saftig och god. Byt gärna ut plommon mot äpplen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g kotlettrad - benfri
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör

Grönsaker

  • 500 g potatisar - små, t ex smått och gott
  • 4 plommon
  • 2 rödlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl portvin
  • 0,5 kruka timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Skåra fettkappan på köttet med en kniv. Gnid in det med salt och peppar. Bryn köttet med smör i stekpanna till fin gyllenbrun färg.

  3. Skölj och skrubba eventuellt potatisarna. Halvera plommonen och ta bort kärnan. Skala och halvera löken. Krossa vitlöken med t ex skaftet på en kniv. Blanda alla grönsaker tillsammans med timjan, salt, peppar och olja. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, häll över portvinet.

  4. Lägg på köttet. Ställ in i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 65°. Ca 30 min.

  5. Låt köttet vila ca 10 min. Höj temperaturen i ugnen till 250° och låt grönsakerna få färg medan köttet vilar.

  6. Skär upp köttet i skivor och servera med de rostade grönsakerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!