00000

I stället för att späcka köttet med plommon ugnsbakar man här frukten, då blir den saftig och god. Byt gärna ut plommon mot äpplen.

För 4 personer

Ingredienser

600 g kotlettrad, benfri
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör

Grönsaker:

500 g små potatisar, t ex smått och gott
4 plommon
2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
1 msk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk rapsolja
1 dl portvin
0,5 kruka timjan

Ugnsbakad kotlettrad med plommon i portvin

 

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skåra fettkappan på köttet med en kniv. Gnid in det med salt och peppar. Bryn köttet med smör i stekpanna till fin gyllenbrun färg.
3. Skölj och skrubba eventuellt potatisarna. Halvera plommonen och ta bort kärnan. Skala och halvera löken. Krossa vitlöken med t ex skaftet på en kniv. Blanda alla grönsaker tillsammans med timjan, salt, peppar och olja. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, häll över portvinet.
4. Lägg på köttet. Ställ in i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 65°. Ca 30 min.
5. Låt köttet vila ca 10 min. Höj temperaturen i ugnen till 250° och låt grönsakerna få färg medan köttet vilar.
6. Skär upp köttet i skivor och servera med de rostade grönsakerna.