33333

Maximillian Lundin driver den veganska snabbmatskedjan The Plant i Stockholm. Här är hans recept på ugnsbakad grönkålsbotten med svamp och oliver. Rätten är godast nylagad. Toppa med krämig tahini-dressing.

För 4 personer:

Ingredienser

6 dl kikärtsmjöl
5,5 dl vatten
0,5 tsk salt
150 g grönkål
4 tsk rapsolja

Tahinidressing:

1 dl tahini, ljus
1,5 dl vatten
1 tsk salt

Svamp:

400 g blandad svamp, t ex kantareller, trattkantareller och skogschampinjoner
1 tsk rapsolja
0,5 tsk salt

Topping:

2 rödlökar
2 morötter
1 burk svarta oliver, urkärnade (290 g)

40 minuter

Ugnsbakad grönkålsbotten med svamp och tahinidressing  – gör så här:

  1. Dressing: Mixa tahini och vatten med mixerstav. Krydda med salt.
  2. Svamp: Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Stek i olja tills den fått fin färg. Krydda med salt.
  3. Topping: Skala och skär lök och morötter i tunna skivor. Låt oliverna rinna av.
  4. Sätt ugnen på 275° varmluft. Blanda kikärtsmjöl och vatten och vispa till en jämn smet. Krydda med salt. Repa bladen från grönkålen och grovhacka dem.
  5. Häll 1/4 av kikärtssmeten i en stekpanna med 1 tsk olja. Strö över 1/4 av grönkålen. Stek ca 5 min, tills smeten stelnat. Låt bottnen glida ner på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med resten av smeten och grönkålen.
  6. Värm grönkålsbottnarna mitt i ugnen ca 5 min. Toppa med svamp, lök, morötter och oliver. Ringla över dressingen och servera.

Jag gillar att laga hela rätter direkt i stekpannan, det är snyggt och enkelt och håller sig varmt länge. Grönkål är något av det mest näringstäta vi har. Det borde vi äta mer av.
– Maximillian Lundin 

Ugnsbakad grönkålsbotten med topping och svamp, tahinidressing och oliver

Foto: Per Ranung

Fler recept av Maximillian Lundin från ”The Plant”: