Ugnsbakad blå kongo med fläsk, lingon och skirat smör

Här en variant på öländska kroppkakor med de rena råvarorna i bakad blå kongo-potatis.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 5 små blå kongopotatis
  • 2 dl salt - grovt
  • 75 g sidfläsk i bit - rökt
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 msk mejram - färsk
  • 1 msk smör

Lingon

  • 1 dl lingon
  • 2 msk strösocker

Garnering

  • mejram

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj, skrubba och torka potatisen. Lägg den på en plåt med grovsalt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Halvera potatisen och skär bort skalet.

  2. Skär fläsket i små tärningar. Krossa kryddpepparn. Stek fläsket med kryddpeppar och mejram i en stekpanna. Smält smöret i en liten kastrull.

  3. Rör ihop lingon och socker.

  4. Fördela fläsket på potatisen. Lägg på lite lingon. Häll över smör och garnera med mejram. Servera resterande lingon i en skål bredvid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!