Ugnsbakad blå kongo med fläsk, lingon och skirat smör
Ingredienser
- 5 små blå kongopotatis
- 2 dl salt - grovt
- 75 g sidfläsk i bit - rökt
- 3 kryddpepparkorn
- 1 msk mejram - färsk
- 1 msk smör
Lingon
- 1 dl lingon
- 2 msk strösocker
Garnering
- mejram
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Skölj, skrubba och torka potatisen. Lägg den på en plåt med grovsalt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Halvera potatisen och skär bort skalet.
-
Skär fläsket i små tärningar. Krossa kryddpepparn. Stek fläsket med kryddpeppar och mejram i en stekpanna. Smält smöret i en liten kastrull.
-
Rör ihop lingon och socker.
-
Fördela fläsket på potatisen. Lägg på lite lingon. Häll över smör och garnera med mejram. Servera resterande lingon i en skål bredvid.