00000

Äppelpaj i små formar. Ugnsäpplen blir knäckiga som en god äppelkaka. En uppskattad och lättlagad dessert till en festmiddag.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 äpplen
1 msk smör
3 msk strösocker
1 msk ingefära, riven färsk
1 tsk kanel, mald
4 ugnssäkra portionsformar

Karamelliserade mandlar:

0,5 dl sötmandel
0,5 dl strösocker
0,5 msk vatten
0,5 tsk kardemummakärnor, finstötta

Tillbehör:

, turkisk eller grekisk yoghurt

1. Skålla och skala mandlarna. Lägg mandlar, socker och vatten i en stekpanna och stek under omrörning tills sockret smält och mandlarna är glansiga och gyllenbruna. Vänd ner kardemumman och häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper. Låt dem kallna.
2. Sätt ugnen på 200°. Skala äpplena och lägg dem efter hand i en skål med vatten så att de inte mörknar. Kärna ur och skär äpplena i tärningar. Smält smör och socker i en stekpanna. Tillsätt ingefära och kanel och blanda ner äppeltärningarna.
3. Fördela äppelbitarna i de ugnssäkra formarna och grädda i mitten av ugnen tills äpplena är mjuka, ca 25 min.
4. Bryt itu mandlarna och strö dem över äpplena. Toppa med en klick yoghurt och servera äpplena ljumma.