Tyska julstjärnor

00000

Jan Hedh bakade de läckra biskvisega tyska julstjänorna i tusental när han som ung arbetade på konditori Holold i Zürich.

För 30 kakor

Ingredienser

200 g mandel, oskalad
2 dl florsocker
0,5 dl florsocker
1 tsk kanel, malen
25 g apelsinskal, finhackade, syltade
0,5 äggvita

Kristyr:

0,5 äggvita
2 dl florsocker
1 tsk citronsaft, pressad

Tyska julstjärnor – gör så här:

  1. Mal den oskalade mandeln eller kör den i matberedare. Tillsätt 160 g florsocker, kanel, syltade apelsinskal och äggvita och arbeta den för hand till en mandelmassa.
  2. Ta upp den på bänken och arbeta in återstående 40 g florsocker till en fast deg. Vira den i plast och lägg den i kylen till nästa dag.
  3. Vispa en kristyr av äggvita (ren skål och visp), florsocker och citron med elvisp tills den är lätt som maräng.
  4. Ta degen ur kylen, knåda den smidig och kavla ut den 8 mm tjock.
  5. Bred ut ett par rejäla matskedar av kristyren i ett jämnt lager över degen. Doppa en liten stjärnutstickare i ljummet vatten och ta ut stjärnor så tätt som möjligt. Tryck ut dem underifrån så att inte kristyren skadas och sätt dem på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt dem torka på plåten 1 timme. Värm ugnen till 220° och grädda mitt i ugnen ca 5 minuter tills kristyren fått en gul ton. Frysförvara stjärnorna i en tät burk. Om du inte orkar göra vackra stjärnor av hela degen, så kan du knåda ihop degen, rulla en rulle och skära den i 1/2 cm skivor som du brer glasyr över och gräddar.
Fler recept med: Jul, Kakor och bullar, Övrigt, Smårätter