Tuttifruttitårta med plommon

Tuttifruttitårtan garneras med plommon och hallon. Äpple, plommon och päron kokas ihop till en god kompott som sedan används till fyllning. Den kan också bakas i en lite större form ca 24 cm i diameter – minska då gräddningstiden med 5 min. Om du väljer att göra den lite större tårtan behövs ytterligare 1 dl vispgrädde.

1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker, smält smöret och häll mjölken i smöret. Blanda alla torra ingredienser.
2. Häll smör och mjölk i äggsmeten, sikta i de torra ingredienserna.
Vispa allt till en homogen smet. Häll smeten i en smord och bröad vanlig sockerkaksform, ca 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
3. Tuttifruttifyllning: Skala päronen och äpplet. Kärna ur plommonen.
Skär all frukt i små tärningar och koka under lock med socker och vatten ca 20 minuter.
4. Gelé: Blötlägg gelatinet 5 minuter i kallt vatten Koka vatten, socker och honung i en kastrull utan lock till ca 2 dl återstår.
Ta upp gelatinet och lägg ner det i den heta sockerlagen och låt det smälta. Låt svalna i rumstemperatur. Om du gör den lite mindre
tårtan kanske all gelé inte går åt.
5. Chokladvaniljkräm: Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång.
Vispa äggulor och socker. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken.
Häll gräddmjölken över äggulorna. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Ställ tillbaka äggvispet på plattan och häll i redningen.
Vispa och värm till 85°. Ta av från plattan och rör i smöret.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn och blanda den med den varma vaniljkrämen. Kyl i vattenbad.
6. Montering: Dela kakan till 3 bottnar. Ringla eventuellt äppeljuice på bottnarna om du vill ha lite saftigare tårta. Varva bottnarna med tuttifruttifyllning och chokladvaniljkräm.
7. Garnering: Skär plommonen i klyftor, lägg dem högst upp tillsammans med hallonen. Häll på gelén. Spritsa grädde på kanterna och runt frukten.

Recept från