Tuttifruttitårta med plommon

Tuttifruttitårtan garneras med plommon och hallon. Äpple, plommon och päron kokas ihop till en god kompott som sedan används till fyllning. Den kan också bakas i en lite större form ca 24 cm i diameter - minska då gräddningstiden med 5 min. Om du väljer att göra den lite större tårtan behövs ytterligare 1 dl vispgrädde.
Allt om Mat

Bottnar

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma - kärnor, stötta
  • 1 tsk bakpulver

Tuttifruttifyllning

  • 2 päron
  • 1 äpple
  • 3 plommon - skållade och skalade
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 3 msk äppeljuice - koncentrerad, till bottnarna

Gelé

  • 2 gelatinblad
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 msk honung

Chokladvaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång - eller 1 msk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 tsk smör
  • 50 g mjölkchoklad

Garnering

  • 4 dl vispgrädde - vispad
  • 5 plommon
  • 100 g hallon

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker, smält smöret och häll mjölken i smöret. Blanda alla torra ingredienser.

  2. Häll smör och mjölk i äggsmeten, sikta i de torra ingredienserna. Vispa allt till en homogen smet. Häll smeten i en smord och bröad vanlig sockerkaksform, ca 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.

  3. Tuttifruttifyllning: Skala päronen och äpplet. Kärna ur plommonen. Skär all frukt i små tärningar och koka under lock med socker och vatten ca 20 minuter.

  4. Gelé: Blötlägg gelatinet 5 minuter i kallt vatten Koka vatten, socker och honung i en kastrull utan lock till ca 2 dl återstår. Ta upp gelatinet och lägg ner det i den heta sockerlagen och låt det smälta. Låt svalna i rumstemperatur. Om du gör den lite mindre tårtan kanske all gelé inte går åt.

  5. Chokladvaniljkräm: Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång. Vispa äggulor och socker. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Ställ tillbaka äggvispet på plattan och häll i redningen. Vispa och värm till 85°. Ta av från plattan och rör i smöret. Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn och blanda den med den varma vaniljkrämen. Kyl i vattenbad.

  6. Montering: Dela kakan till 3 bottnar. Ringla eventuellt äppeljuice på bottnarna om du vill ha lite saftigare tårta. Varva bottnarna med tuttifruttifyllning och chokladvaniljkräm.

  7. Garnering: Skär plommonen i klyftor, lägg dem högst upp tillsammans med hallonen. Häll på gelén. Spritsa grädde på kanterna och runt frukten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!