00000

Tuttifruttitårtan garneras med plommon och hallon. Äpple, plommon och päron kokas ihop till en god kompott som sedan används till fyllning. Den kan också bakas i en lite större form ca 24 cm i diameter - minska då gräddningstiden med 5 min. Om du väljer att göra den lite större tårtan behövs ytterligare 1 dl vispgrädde.

För 8 bitar

Ingredienser

Bottnar

3 ägg
2,5 dl strösocker
75 g smör
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma kärnor, stötta
1 tsk bakpulver

Tuttifruttifyllning

2 päron
1 äpple
3 plommon skållade och skalade
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
3 msk äppeljuice koncentrerad, till bottnarna

Gelé

2 gelatinblad
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
1,5 msk honung

Chokladvaniljkräm

2 dl mjölk
0,5 dl visprädde
0,5 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
3 äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk smör
50 g mjölkchoklad

Garnering

4 dl vispgrädde vispad
5 plommon
100 g hallon

1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker, smält smöret och häll mjölken i smöret. Blanda alla torra ingredienser.
2. Häll smör och mjölk i äggsmeten, sikta i de torra ingredienserna.
Vispa allt till en homogen smet. Häll smeten i en smord och bröad vanlig sockerkaksform, ca 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
3. Tuttifruttifyllning: Skala päronen och äpplet. Kärna ur plommonen.
Skär all frukt i små tärningar och koka under lock med socker och vatten ca 20 minuter.
4. Gelé: Blötlägg gelatinet 5 minuter i kallt vatten Koka vatten, socker och honung i en kastrull utan lock till ca 2 dl återstår.
Ta upp gelatinet och lägg ner det i den heta sockerlagen och låt det smälta. Låt svalna i rumstemperatur. Om du gör den lite mindre
tårtan kanske all gelé inte går åt.
5. Chokladvaniljkräm: Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång.
Vispa äggulor och socker. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken.
Häll gräddmjölken över äggulorna. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Ställ tillbaka äggvispet på plattan och häll i redningen.
Vispa och värm till 85°. Ta av från plattan och rör i smöret.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn och blanda den med den varma vaniljkrämen. Kyl i vattenbad.
6. Montering: Dela kakan till 3 bottnar. Ringla eventuellt äppeljuice på bottnarna om du vill ha lite saftigare tårta. Varva bottnarna med tuttifruttifyllning och chokladvaniljkräm.
7. Garnering: Skär plommonen i klyftor, lägg dem högst upp tillsammans med hallonen. Häll på gelén. Spritsa grädde på kanterna och runt frukten.