Turkisk gurksoppa med dill och mynta  

Turkisk gurksoppa med dill och mynta är en kall soppa. Servera gärna soppan med bröd att doppa i.  
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 3 gurkor - eller 6 smågurkor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl myntablad
  • 0,5 dl dill
  • 3 msk citron - pressad
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes - –1 tsk
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 5 dl yoghurt - turkisk (10  %)

Garnering

  • isbitar
  • olivolja
  • chiliflakes
  • myntablad

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skala gurkorna och halvera dem på längden. Gröp ur kärnhuset med en liten sked. Skär gurkan i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan.

  2. Mixa gurkan med vitlök, örter, citronsaft, olja, chiliflakes, salt och peppar. Tillsätt yoghurt och mixa slätt. Ställ soppan i kylen ca 2 timmar.

  3. Häll upp soppan i skålar. Lägg ner ett par isbitar och ringla över olja. Garnera med chiliflakes och myntablad. Servera med bröd.

Recept av Ylva porsklev

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!