Recept av Ylva porsklev
Turkisk gurksoppa med dill och mynta
Turkisk gurksoppa med dill och mynta är en kall soppa. Servera gärna soppan med bröd att doppa i.
Ingredienser
- 3 gurkor - eller 6 smågurkor
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 dl myntablad
- 0,5 dl dill
- 3 msk citron - pressad
- 2 msk olivolja
- 0,5 tsk chiliflakes - –1 tsk
- 0,75 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 5 dl yoghurt - turkisk (10 %)
Garnering
- isbitar
- olivolja
- chiliflakes
- myntablad
Tillbehör
- bröd
Gör så här
-
Skala gurkorna och halvera dem på längden. Gröp ur kärnhuset med en liten sked. Skär gurkan i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan.
-
Mixa gurkan med vitlök, örter, citronsaft, olja, chiliflakes, salt och peppar. Tillsätt yoghurt och mixa slätt. Ställ soppan i kylen ca 2 timmar.
-
Häll upp soppan i skålar. Lägg ner ett par isbitar och ringla över olja. Garnera med chiliflakes och myntablad. Servera med bröd.