44444

Turkisk gurksoppa med dill och mynta är en kall soppa. Servera gärna soppan med bröd att doppa i.  

För 4 personer som huvudrätt eller 8 personer som förrätt:

Ingredienser

3 gurkor, eller 6 smågurkor
1 vitlöksklyfta
0,5 dl myntablad
0,5 dl dill
3 msk citron, pressad
2 msk olivolja
0,5 tsk chiliflakes, –1 tsk
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
5 dl yoghurt, turkisk (10  %)

Garnering:

isbitar
olivolja
chiliflakes
myntablad

Tillbehör:

bröd

20 minuter + 2 timmar i kyl

Turkisk gurksoppa med dill och mynta – gör så här:

  1. Skala gurkorna och halvera dem på längden. Gröp ur kärnhuset med en liten sked. Skär gurkan i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan.
  2. Mixa gurkan med vitlök, örter, citronsaft, olja, chiliflakes, salt och peppar. Tillsätt yoghurt och mixa slätt. Ställ soppan i kylen ca 2 timmar.
  3. Häll upp soppan i skålar. Lägg ner ett par isbitar och ringla över olja. Garnera med chiliflakes och myntablad. Servera med bröd.

Recept av Ylva porsklev