Turkisk Cilbir – pocherade ägg med vitlöksyoghurt och chilismör

Turkisk Cilbir – pocherade ägg med vitlöksyoghurt och chilismör passar bra som en lättare lunch eller till brunch. En fräsch sallad kan även serveras till.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl yoghurt - turkisk
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 msk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 50 g smör
  • 1 tsk Aleppochili - peperoncino eller chiliflakes
  • 1 l vatten
  • 1 msk ättiksprit - (12%)
  • 2 ägg

Garnering

  • 1 msk dill - hackad
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • pitabröd - eller baguette

Gör så här

  1. Skala och pressa ner vitlöken i yoghurten. Krydda med 1/2 salt och peppar. Fördela yoghurten i två skålar.

  2. Smält smöret. Tillsätt chiliflingor. Ställ åt sidan – men håll varm.

  3. Koka upp vattnet med ättika och 1/2 msk salt. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Knäck ett ägg i en liten skål. Häll försiktigt ner ägget i vattnet. Gör likadant med det andra ägget. Sjud 3–4 min. Ta upp och låt äggen rinna av. Lägg äggen i skålarna.

  4. Ringla smöret över yoghurten och strö över dill. Strö över flingsalt och peppar. Servera med pitabröd eller baguette.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!