44444

Turkisk Cilbir – pocherade ägg med vitlöksyoghurt och chilismör passar bra som en lättare lunch eller till brunch. En fräsch sallad kan även serveras till.

För 2 personer

Ingredienser

1 vitlöksklyfta
3 dl yoghurt, turkisk
0,5 tsk salt, + 0,5 msk
1 krm svartpeppar, nymald
50 g smör
1 tsk Aleppochili, peperoncino eller chiliflakes
1 liter vatten
1 msk ättiksprit, (12%)
2 ägg

Garnering:

1 msk dill, hackad
flingsalt
svartpeppar, nymald

Tillbehör:

pitabröd, eller baguette

20 minuter

Turkisk Cilbir – pocherade ägg med vitlöksyoghurt och chilismör – gör så här:

  1. Skala och pressa ner vitlöken i yoghurten. Krydda med 1/2 salt och peppar. Fördela yoghurten i två skålar.
  2. Smält smöret. Tillsätt chiliflingor. Ställ åt sidan – men håll varm.
  3. Koka upp vattnet med ättika och 1/2 msk salt. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Knäck ett ägg i en liten skål. Häll försiktigt ner ägget i vattnet. Gör likadant med det andra ägget. Sjud 3–4 min. Ta upp och låt äggen rinna av. Lägg äggen i skålarna.
  4. Ringla smöret över yoghurten och strö över dill. Strö över flingsalt och peppar. Servera med pitabröd eller baguette.