00000

De två grekiska kryddorna masthia och mahlepi används enbart i dessa bakverk. De finns att köpa i saluhallar, men kan uteslutas. Masthia är en aromatisk kåda som utvinns av ett träd som växer på ön Chios (söder om Lesbos). Mahlepi är en orientalisk krydda som ser ut som små frön.

För 2 bröd

Ingredienser

Deg 1

125 g smör
0,75 dl mjölk ljummen
50 g jäst
0,5 tsk masthia
0,5 tsk mahlepi
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 msk citron rivet skal
1 msk apelsin rivet skal
0,5 tsk kardemumma mald
3 dl vetemjöl

Deg 2

3 ägg
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 ägg kokta, färgade
1 uppvispat ägg

Garnering

2 dl florsocker
1 msk vatten

Tsourekia Grekiskt påskvetebröd – gör så här:

  1. Deg 1: Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degvätskan i en bunke och rör ut jästen i vätskan. Stöt masthia och mahlepi i mortel med lite av sockret. Tillsätt sockerblandningen, salt, citronskal, apelsinskal och kardemumma. Blanda samman och arbeta in mjölet till en lös deg. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
  2. Deg 2: Vispa samman ägg och socker i en bunke. Tillsätt den jästa degen och arbeta in det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen) till en smidig deg. Låt jäsa 45–60 min under bakduk.
  3. Dela degen i 2 delar. Dela varje del i 3 delar och rulla ut dem till ca 30 cm långa längder. Fläta samman dem och forma till en längd. Tryck ner ett färgat ägg på mitten av längden (äggen är bara till för garnering). Gör på samma sätt med resten av degen. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 200°. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda bröden i nedre delen i ugnen 20–25 min. Låt svalna på galler under bakduk.
  5. Blanda florsocker med vatten till glasyr och ringla över bröden.
Fler recept med: Matbröd, Övrigt, Påsk