00000

En riktig konfekttårta som avnjuts i små bitar. Prova även att göra tryffeln utan saffran, då framträder den vita chokladen på ett helt annat sätt.

För 14-16 bitar

Ingredienser

100 g smör
200 g mörk choklad, (70 %)
2 dl strösocker
4 ägg

Saffranstryffel

0,25 g saffran, 1/2 kuvert
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Garnering

75 g mörk choklad, (70 %)
40 g valnötter

Tryffeltårta med choklad och saffran – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen.
  3. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.
  4. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda på andra falsen ner-ifrån 15-20 min. Låt kallna.
  6. Saffranstryffel: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.
  7. Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i choklad. Låt chokladen stelna innan du lägger nötterna på tårtan. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.
Fler recept med: Ägg och mejeri, Jul, Tårtor