Underbart god risotto med tryffel! Testa då och då att risotton får rätt konsistens. Om riset får koka för länge blir det lätt grötigt.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl arborioris
2 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk smör
2 dl riven parmesanost
1/2 msk tryffelolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rotfrukter

400 g små gulbetor
4 morötter
1/2 rotselleri
12 pärllökar
1/2 msk flingsalt
1 citron, rivet skal
1 msk olivolja

Garnering

1 bit färsk tryffel (ca 25 g)
vattenkrasse
smörgåskrasse

ca 40 min

Recept: Tryffelrisotto med parmesan

  1. Rotfrukter: Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten. Skala och skär dem i klyftor. Skala och skiva morötterna tunt på längden med mandolin. Skala rotselleri och skär i stavar. Skala pärllöken. Koka rotfrukterna mjuka i saltat vatten. Låt rinna av. Blanda alla ingredienser med salt, citronskal och olja precis före  servering.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i oljan. Häll på vinet och låt det koka in.
  3. Koka upp vatten och buljongtärningar. Späd riset med buljong och låt sjuda tills riset är nätt och jämt mjukt, ca 20 min. Rör i smör och parmesan. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.
  4. Fördela risotto och rotfrukter på tallrikar. Garnera med tunt skivad tryffel, vattenkrasse och smörgåskrasse.
Fler recept med: Övrigt