4.74.74.74.74.7

Lyxigt och krämig pasta med tryffel, parmesan och smör. Tagliatellen kan du göra själv i pastamaskin.

För 4 personer:

Ingredienser

1 bit svart tryffel, (ca 40 g)
100 g parmesanost
100 g smör
4 äggulor
2 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald

Deg:

200 g durumvetemjöl
200 g vetemjöl
4 ägg

Garnering:

tryffel, hyvlad

20 minuter + 30 minuter i kyl + utbakningstid

Tryffelpasta – gör så här:

  1. Deg: Lägg mjölet i en matberedare och knäck i äggen. Arbeta ihop till en smidig deg. Platta ut degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kylen ca 30 min.
  2. Kavla degen i omgångar i en pastamaskin, börja med den grövre valsen och kavla tunnare och tunnare. Kavla en sista gång genom den tunna tagliatellevalsen. Sprid ut pastan på en kökshandduk och låt torka lätt.
  3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor gryta. Finriv hälften av tryffeln. Riv osten.
  4. Koka pastan ca 2 min. Bryn smöret i en gryta. Låt pastan rinna av och blanda ner den i smöret. Tillsätt ca 1 dl av kokvattnet, tryffel, ost och äggulor. Rör runt hastigt och krydda med salt och peppar.
  5. Servera pastan genast med hyvlad tryffel på toppen.

Fakta: Tryffel

Tryfflar är jordlevande svampar som finns i både svarta och vita varianter.

Den dyraste tryffeln är den vita, som framför allt växer på kullarna runt staden Alba i norra Italien.

På Gotland och Öland växer svart bourgognetryffel vilt.

Med ett kilopris som kan överstiga guldets spelar tryffeln i en egen division bland lyxråvarorna.

Vit tryffel tillagas alltid rå. Svart tryffel får aldrig koka utan bara värmas försiktigt.

1,9 kg vägde världens största hittills kända albatryffel.

Tryffel-ersättning

Eftersom tryffel är så pass dyrt finns det gott om produkter som smakar tryffel, i både äkta och syntetiskt framställd form.

  • Tryffelolja finns både vit och svart. Den smaksätts med tryffelarom.
  • Tryffeljuice utvinns när man kokar vintertryffel. Säljs på burk i delikatessbutiker.
  • Tryffelpasta är utblandad med annan svamp, till exempel karljohansvamp.