00000

Denna vegetariska lasagne med tryffel och picklade betor går utmärkt att frysa. Tryffelolja kan variera i smak, så prova dig fram.

För 4-6 personer:

Ingredienser

1 paket lasagneplattor färska (300 g)
250 g skogschampinjoner
1 purjolök liten
1 vitlöksklyfta
1 msk smör + 1 msk
0,5 tsk salt + 1/2 tsk
1 krm svartpeppar nymald + 1/2 krm
1 rotselleri (500 g)
500 g mozzarellaost

Bechamelsås:

50 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk
1 msk tryffelolja konc
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar nymald

Picklade betor:

2 betor gärna polka-
1,5 msk ättiksprit (12 %)
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
1 lagerblad

Tillbehör:

sallad

30 minuter + 30 minuter i ugn

Tryffellasagne med picklade betor – gör så här:

  1. Skiva svampen. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Stek svamp och lök i 1 msk smör i en stekpanna ca 5 min, tills all vätska försvunnit. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  2. Skala och skär sellerin i ca 1/2 cm tjocka skivor. Stek dem i 1 msk smör och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  3. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt det fräsa ca 30 sekunder. Späd med mjölken. Låt koka under vispning ca 5 min. Smaksätt med tryffelolja och krydda med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 225°. Varva sås, lasagneplattor, svamp och selleri i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Avsluta med sås. Riv mozarellan och lägg den överst. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
  5. Picklade betor: Skala och skär betorna i tunna skivor, gärna med en mandolin. Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad i en kastrull. Lägg i betorna och låt dem svalna i lagen.
  6. Servera lasagnen med picklade betor och sallad.

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma! 
bonniers_vegetariska_kokbok

Köp den här – extrapris för prenumeranter!