Recept: Duva med tryffel- och vitlökssky
- Sätt ugnen på 150°.
- Skölj duvorna inuti och torka med hushållspapper. Bind upp dem med steksnöre så att benen ligger tätt utefter kroppen.
- Salta och peppra duvorna och bryn dem runt om i smör. Lägg dem med bröstet upp i en ugnslångpanna.
- Stick in en köttermometer nerifrån och upp mot bröstet så att spetsen hamnar nästan mellan bröst och vinge. Sätt långpannan på nedersta falsen i ugnen 30-35 minuter och låt termometern gå upp till 67°.
Låt vila ca 10 minuter före servering.
Tryffel- och vitlökssky
- Fräs lök och morot 2-3 minuter i olivolja så att löken blir glansig och genomskinlig utan att ta färg.
- Lägg i strimlat citronskal och låt fräsa ytterligare 5 min.
- Slå på kycklingbuljongen, koka upp under omrörning och låt sedan småkoka utan lock tills 4-5 dl återstår. Sila ner i ren kastrull.
- Tillsätt finhackad tryffel och smaka av med socker och peppar.
Blanka av med smör strax före servering.
Grönsaker
Ansa grönsakerna och koka dem 1 minut i vatten, salt och smör. Spola dem hastigt i kallt vatten.
Servering
Ta bort snöret på duvorna. Lägg på varma tallrikar och fördela grönsakerna. Häll på lite tryffelsky och servera resten i såsskål.
Bli inte förvånad om duvköttet är rosarött då ni skär i det. Köttet är rött och mörkt i sig.
Alternativ till duvkött: Vaktel eller kyckling
Duvköttet är mört och gott – duva finns att köpa i hallar och i stora livsmedelsbutiker med delikatessavdelning. Beställ i god tid hos din handlare. Duvan går också att byta ut mot vaktel, små portionskycklingar eller kycklingfiléer. De steks på samma sätt som duvan.