Duva med tryffel- och vitlökssky

Zvonko Sokcic är mycket förtjust i sparris och serverar det till duvan. Här också tillsammans med härlig tryffel-sky.
Allt om Mat
Duva med tryffel- och vitlökssky
Duva med tryffel- och vitlökssky Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 6 duvor - (köps urtagna)
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar - nymald
  • 2 msk smör

Sky

  • 1 vitlök - klyfta, stor, finhackad
  • 3 schalottenlökar - grovhackade
  • 1 morot
  • 1,5 msk olivolja
  • 0,5 citron
  • 1 l kycklingbuljong - gjord av koncentrerad fond
  • 25 g tryffel - (finns på burk)
  • 1 krm strösocker
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald
  • 1 msk smör

Grönsaker

  • 3 dl ärtor - frysta, små, gröna
  • 300 g haricots verts
  • 300 g sparris - späd, grön
  • 12 knipplökar - späda
  • 12 morötter - späda
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör

Recept: Duva med tryffel- och vitlökssky

  1. Sätt ugnen på 150°.

  2. Skölj duvorna inuti och torka med hushållspapper. Bind upp dem med steksnöre så att benen ligger tätt utefter kroppen.

  3. Salta och peppra duvorna och bryn dem runt om i smör. Lägg dem med bröstet upp i en ugnslångpanna.

  4. Stick in en köttermometer nerifrån och upp mot bröstet så att spetsen hamnar nästan mellan bröst och vinge. Sätt långpannan på nedersta falsen i ugnen 30-35 minuter och låt termometern gå upp till 67°. Låt vila ca 10 minuter före servering.

Tryffel- och vitlökssky

  1. Fräs lök och morot 2-3 minuter i olivolja så att löken blir glansig och genomskinlig utan att ta färg.

  2. Lägg i strimlat citronskal och låt fräsa ytterligare 5 min.

  3. Slå på kycklingbuljongen, koka upp under omrörning och låt sedan småkoka utan lock tills 4-5 dl återstår. Sila ner i ren kastrull.

  4. Tillsätt finhackad tryffel och smaka av med socker och peppar. Blanka av med smör strax före servering.

Grönsaker

Ansa grönsakerna och koka dem 1 minut i vatten, salt och smör. Spola dem hastigt i kallt vatten.

Servering

Ta bort snöret på duvorna. Lägg på varma tallrikar och fördela grönsakerna. Häll på lite tryffelsky och servera resten i såsskål.

Bli inte förvånad om duvköttet är rosarött då ni skär i det. Köttet är rött och mörkt i sig.

Alternativ till duvkött: Vaktel eller kyckling

Duvköttet är mört och gott - duva finns att köpa i hallar och i stora livsmedelsbutiker med delikatessavdelning. Beställ i god tid hos din handlare. Duvan går också att byta ut mot vaktel, små portionskycklingar eller kycklingfiléer. De steks på samma sätt som duvan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!