00000

Tranbärsgriljerad julskinka på kalkon med kryddnejlika är ett gott alternativ till den vanliga julskinkan. Kalkonskinkan finns t ex av märket Ingelsta kalkon och säljs i vanliga matbutiker.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

1,5 kilo julskinka, av kalkon

Glaze: 

1 paket tranbär, frysta (225 g)
1 tsk kryddpeppar, hwl
1,5 dl lönnsirap 
1,5 dl rårörsocker
2 kanelstänger
2 dl vatten

Tillbehör:

kryddnejlikor

15 minuter + koktid + 30 minuter i ugn

Tranbärsgriljerad julskinka på kalkon med kryddnejlika – gör så här:

  1. Glaze: Stöt kryddpepparn i en mortel. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt småkoka ca 30 min tills det blivit simmigt. Mixa glazen med mixerstav. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200°. Ta bort nätet, skär bort eventuellt fett och torka av skinkan. Tryck i nejlikor i ett fint rutnät. Pensla den runtom med glaze.
  3. Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper och griljera mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Låt skinkan svalna något innan den skärs i skivor.
Fler recept med: Buffémat, Kalkon, Kyckling och fågel