44444

Vad vore julaftonsmorgon utan traditionell risgrynsgröt? Smaksätt gärna gröten genom att låta en kanelstång få koka med. Till desserter så som Ris à la Malta passar det dock bäst utan kanel.

För 10 personer

Ingredienser

4 dl grötris, rundkornigt
8 dl vatten
1 tsk salt
12-14 dl mjölk
1 msk strösocker
1 kanelstång

Risgrynsgröt – gör så här:

  1. Koka ris, vatten och salt i ca 10 minuter tills vattnet kokat in.
  2. Tillsätt mjölk, socker och ev kanelstång. Koka upp och sänk värmen.
  3. Låt gröten svälla på svag värme under lock 40-50 minuter. Rör om några gånger.

Laktosfri risgrynsgröt?

Om risgrynsgröten kokas med laktosfri mjölk behövs lite extra socker.

Julgröts-traditioner

  • Grötrim kan vara nog så knepigt. För att få smaka på gröten måste man först rimma. Poesin är inte i den högre skolan, oftast räcker det med enkla rim, t ex: ”Gröten är kokt i gryta inte i fat. Den som ej äter är riktigt lat”. 
  • En skållad mandel i gröten kan betyda att den ogifta kvinna som får den kommer att bli gift under årets som kommer. Får någon annan mandeln kan det betyda en present. Ibland kan mandeln vara utbytt mot en bittermandel som istället betyder otur.
  • Gröten får inte ta slut på julaftonen. Det betyder olycka eller otur. För att förekomma olyckan ser man till att ha en liten rest kvar i grytan. Tomten ska också ha sin gröt, annars kan gården råka i onåd.

Så gör du risgrynsgröt i ugn!

Risgrynsgröten kan även lagas färdig genom att grytan ställs i ugnen, 100 grader i cirka 1 timme. Späd i så fall med den mindre mängden mjölk.

 

Fler recept med: Jul, Ris och gryn, Vegetariskt