Tournedos med fraspotatis och passande sås

Recept på tournedos med fraspotatis. Tre härliga såser ger denna rätt extra stuns. Såserna kan gärna förberedas om rätten ska vara snabblagad.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 12 oxfilé - små bitar (à ca 50 g)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Snabb Bearnaise

  • 1 schalottenlök - finhackad
  • 2 msk dragon - finhackad färsk eller 2 tsk torkad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 3 krm vitpeppar - grovmald
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl crème fraiche

Svampsås

  • 100 g svamp - färsk, gärna skogschampinjon
  • 1 msk smör
  • 0,5 lök - gul, i strimlor
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond - konc
  • 1 - 2 msk vermouth - torr
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - + vatten

Rödvinssås

  • 0,5 pkt bacon - (à 140 g) tunna strimlor
  • 1 schalottenlök - finhackad
  • 2 dl vin - rött
  • 1 msk kalvfond - konc
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - + vatten
  • 1 msk smör

Potatisstrimlor

  • 8 potatisar - (ca 800 g)
  • 3 - 5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Bearnaise: Blanda lök, dragon, vinäger, vatten och peppar i en kastrull. Koka på svag värme tills vätskan nästan kokat in. Tillsätt salt och crème fraiche. Låt koka upp.

  2. Svampsås: Skölj och skiva svampen. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek lök och svamp tills de får färg. Tillsätt vatten, fond och vermouth. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min.

  3. Rödvinssås: Fräs bacon och lök i en liten stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt vin och fond, koka samman något och red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min. Tillsätt smör vid servering.

  4. Skala potatisen. Skiva den tunt med vass kniv eller mandolin, skär skivorna i tunna strimlor.

  5. Hetta upp oljan till 180° i en djup stekpanna. Fritera lite strimlor åt gången tills de får fin färg. Låt dem rinna av på  hushållspapper. Salta.

  6. Är oxfilébitarna stora delar du dem på mitten och knyter ett snöre runt varje så att de blir runda. Hetta upp smöret i en stekpanna, salta och peppra och stek ca 2 min på varje sida.

  7. Klipp bort snörena och lägg upp 3 bitar på varje tallrik. Fördela de värmda såserna på dem. Servera med potatisstrimlor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!