Toskansk kyckling i ugn

3.53.53.53.53.5

Stycka och laga två hela kycklingar i ugnen så räcker det till många. En klassisk toskansk kryddning med rosmarin, vitlök och citron ger massor av smak och karaktär.

För 6 personer

Ingredienser

Kyckling i ugn

2 kycklingar, hela (á 1,2 kilo)
4 vitlöksklyftor
3 citroner
8 kvistar rosmarin, grovt hackade
1/2 dl smakrik olivolja
1/2 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar

80 min + 40 min i ugn

Toskansk kyckling i ugn – gör så här:

 1. Halvera kycklingarna genom att skära längs med bröstbenet och rakt igenom vid ena sidan av ryggbenet. Använd en kraftig kockkniv.
  Kyckling recept

  Foto: Lina Eriksson

 2. Känn efter var vingens led är och skär av vid leden närmast bröstet.
  Stycka kyckling

  Foto: Lina Eriksson

 3. Skär av kycklinglåret vid leden. Skär bort löst hängande skinn från delarna. Låt bröstköttet sitta kvar på benet.
  Kyckling stycka

  Foto: Lina Eriksson

 4. Lägg kycklingdelarna i en bunke. Skala och skiva vitlöken. Pressa ut saften ur en citron, skiva de andra två. Blanda saft- och citronskivor med kycklingbitarna. Vänd ner vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar. Låt stå i kylen 1–3 timmar.
  Kyckling marinad

  Foto: Lina Eriksson

 5. Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingbitarna i en långpanna eller i en stor ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 40 min eller till minst 70° innertemperatur.
  Kyckling i ugn recept1

  Foto: Lina Eriksson

Tips från kocken

 • Kyckling som tillagas med ben får mer smak. Dessutom är det ofta bra pris på hel kyckling. Ugnsstek gärna två på en gång i långpanna så räcker det till många. Blir det mat över så passar stekt kyckling till nästa dags middag eller lunchlåda.
 • Kycklingen marineras med citron, olivolja och rosmarin – klassiska toskanska kryddor. I Toskana steker/grillar man ofta kycklingarna långsamt under en tyngd av tegelstenar. Det gör att kycklingdelarna pressas ner mot stekytan.
 • Det här receptet ovan är lite förenklat, men resultatet blir saftiga kycklingbitar med frisk, örtig smak. Servera med bulgur eller blandad sallad med bönor.