Toscasnäckor

Toscasnäckor är saftiga, luftiga bullar. Gör gärna toscasmeten dagen före så att den hinner stelna ordentligt.
Cecilia Hansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 dl mjölk
  • 60 g smör
  • 25 g jäst
  • 7 dl vetemjöl - (420 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk sirap - vit
  • 1 ägg

Mandelfyllning

  • 125 g mandelmassa
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker

Toscasmet

  • 50 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk glykos
  • 1 dl mandel - flagad

Gör så här

  1. Värm mjölk och smör till 37 °. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulver och salt och häll ner i bunken. Tillsätt sirap och ägg. Arbeta degen ca 15 min för hand eller ca 10 min i maskin. Jäs degen under bakduk ca 40 min.

  2. Mandelfyllning: Skär mandelmassan i mindre bitar. Blanda ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 30 x 50 cm. Bred på mandelfyllning och rulla ihop. Skär rullen i ca 2 ½ cm breda bitar. Lägg bullarna i bull­formar ställda på en plåt och låt jäsa övertäckta ca 40 min.

  4. Toscasmet: Koka smör, grädde, socker och glykos till en ljusbrun smet, ca 8 min på medelvärme. Rör om då och då. Blanda i flagad mandel. Låt kallna. Sätt ugnen på 225°.

  5. Bred toscasmet på bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!