Toscakaka

Recept på toscakaka, för många kakan med stort K. En klassisk vinnare som har sin givna plats på kalaset. Toscakakan går bra att frysa.
Allt om Mat
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk mjölk

Glasyr

  • 75 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 50 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Rör ner äggen ,ett i taget, och sedan mjölet blandat med bakpulvret. Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.

  2. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån. Låt blandningen sjuda ca 1 minut.

  3. Fördela glasyren över kakan  Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg. Låt kakan svalna i formen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!