3.53.53.53.53.5

Toscabitar är ett beroendeframkallande, knäckigt mandelgodis. Toscabitarna kan förberedas ca 2 veckor före jul och förvaras i en tättslutande burk i kylen.

För 30 bitar:

Ingredienser

0,5 dl strösocker
2 msk honung
0,75 dl vispgrädde
25 g smör
75 g apelsinskal, syltade, hackade
100 g mandel, flagad
125 g choklad, mörk (70 %)

25 minuter + 15 minuter i ugn + tid att stelna

Toscabitar – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda socker, honung, grädde och smör
    i en kastrull. Låt koka upp och ­sedan koka på medelvärme
    ca 10 min, tills smeten tjocknat lite och blivit ljust gyllenbrun. Rör med jämna mellanrum.
  2. Ta kastrullen från plattan och rör i apelsinskal och mandel. Tryck ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Jämna till ytan.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills kakan blivit gyllenbrun. Låt svalna och skär sedan i bitar.
  4. Smält chokladen försiktigt i mikro eller över vattenbad. Doppa halva kakbitarna i choklad och lägg på en bricka klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen och ­förvara sedan kallt.
Fler recept med: Godis, Jul, Julgodis