00000

Tortilla med kryddsotad oxfilé, tomat- och majssalsa och chilimajonnäs är en festlig rätt. Här har både chili och oxfilé sotats för att få en fin liten beska. Chilimajonnäsen kan göras dagen före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

4 oxfilémedaljonger, (à 130 g)
100 g salladskål
0,5 tsk kumminfrö, krossat
1 tsk anisfrö, mortlade
0,5 msk rosmarin, finhackad
0,5 tsk chiliflakes
2 krm svartpeppar, grovmald
3 krm salt
12 tortillabröd, små
1 kruka koriander

Tomat- och majssalsa:

1 tomat
1 lime
150 g majskorn
2 msk koriander, finhackad
2 krm salt

Sotad chilimajonnäs, till 2 1/2 dl:

1 röd chili, t ex spansk peppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
2 dl rapsolja
0,5 tsk salt

40 minuter

Tortilla med kryddsotad oxfilé, tomat- och majssalsa och chilimajonnäs – gör så här:

  1. Salsa: Fintärna tomaten. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda samtliga ingredienser.
  2. Sotad chilimajonnäs: Värm en gjutjärnspanna eller grillpanna till högsta temperatur. Lägg ner chilin och sota den runtom ca 5 min tills den fått en sotad yta. Finstrimla chilin och lägg den i en matberedare tillsammans med äggulor, senap, vinäger och salt. Starta mixern och tillsätt oljan sakta. Mixa till en slät majonnäs.
  3. Finstrimla salladskålen. Blanda kryddorna och gnid in dem i oxfilémedaljongerna. Värm en gjutjärnspanna eller en grillpanna till högsta temperatur. Sota oxfilén ca 2 min på varje sida. Lägg köttet på en skärbräda och låt det vila ca 5 min. Skär köttet i skivor.
  4. Servera oxfilén med tortillabröd, koriander, salladskål, salsa och chilimajonnäs.