Tortiglioni i krämig gratäng

Tortiglioni i krämig gratäng är perfekt ”comfort food”. Välj en pastasort som fångar upp såsen till gratängen. Stekt och tärnad kyckling som finns i butik gör rätten snabbfixad.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 350 g tortiglioni - trottole eller annan kort pasta
  • 300 g kycklingkött - stekt och tärnat, Kronfågel
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 1 påse babyspenat - (60 g)

Sås

  • 2 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl ost - lagrad t ex västerbottensost, lagrad präst- eller grevéost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • gräslök

Tillbehör

  • parmesan - riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Lägg baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper och stek dem mitt i ugnen ca 10 min tills de blivit lite knapriga. Låt svalna.

  2. Sås: Smält smöret. Skala och pressa i vitlöken. Fräs vitlöken ca 1 minut på låg värme, passa så att den inte får färg. Rör ner mjölet och häll på mjölk och grädde. Låt såsen sjuda tills den tjocknar ca 2 min. Rör ner osten, spara lite till gratinering. Krydda med salt och peppar.

  3. Lägg pasta, kyckling och spenat i en smord ugnssäker form eller stekpanna. Smula sönder baconet och strö det över. Häll på såsen och strö över resterande ost.

  4. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min tills gratängen fått lite färg. Skär gräslök fint och strö den över gratängen. Servera med riven parmesan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!