3.83.83.83.83.8

Torskryggen serveras med en len jordärtskockspuré som innehåller potatis för att den inte ska bli för dominant i smaken. Det brynta smöret är en god ersättning för sås. Forellrommen står för sältan och rödbetschipsen bidrar med gott crunch.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g torskrygg
1 msk smör, + 4 msk
1,5 msk citron, pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
150 g edamamebönor
50 g rucola
50 g vattenkrasse, eller mâchesallad
2 msk forellrom
2 dl rödbetschips, (Rootfruit)

Puré:

700 g potatis
400 g jordärtskockor
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk smör
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 15 minuter i ugn

Lyxig torskrygg med puré – gör så här:

  1. Puré: Skala potatis och skockor och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull med lättsaltat vatten, koka dem mjuka under lock.
  2. Häll av vattnet och låt ånga av. Tillsätt grädde, mjölk och smör och mixa slätt med mixerstav.  Krydda med salt och peppar. Håll varmt.
  3. Sätt ugnen på 150°. Lägg fisken i en ugnssäker form med 1 msk smör. Pressa över citronsaft och krydda med salt och peppar.
  4. Tillaga mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 15 min.
  5. Bryn 4 msk smör i en stekpanna tills det doftar nötigt och slutar skumma. Ta ut fisken och häll det brynta smöret över den.
  6. Tillaga bönorna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda dem med smöret i formen.
  7. Fördela purén på tallrikar och lägg på fisken. Strö över bönor, krasse och rucola. Ringla över smöret, klicka rom runt. Toppa med chips.
    torskrygg-med-pure

    Foto: Anna Kern

TIPS

  • Purén går bra att förbereda och värma upp vid servering.
  • Rödbetschipsen finns vid chipshyllan.