3.93.93.93.93.9

Torskrygg med broccolicrème, vitvinssås och citronmarinerade grönsaker ät lyxig fredagsmat. Spara smöret som du brynt torsken i, det är gott att skeda över fisken vid servering.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g torskrygg
1 tsk salt

Sås:

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 msk smör
4 persiljestjälkar
3 dl vitt vin, torrt
1 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Grönsaker:

300 g morötter, gärna i olika färger
150 g sockerärter
4 broccolibuketter
2 msk citron, pressad
2 krm salt

Rökt broccolicrème:

2 broccolistånd, (550 g)
25 g smör
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk böcklingpastej

Garnering:

smörgåskrasse

50 minuter

Torskrygg med tillbehör – gör så här:

  1. Strö salt på fisken och låt ligga ca 30 min.
  2. Sås: Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs lök, morot och persiljestjälkar i smör ca 3 min. Tillsätt vin och grädde. Låt koka tills ca 2 dl återstår. Sila. Smaka av med salt och peppar.
  3. Grönsaker: Skala morötterna och hyvla dem i tunna skivor, ­gärna på mandolin. Ansa socker­ärterna och skär dem i tunna ­strimlor. Skär broccolibuketterna
    i tunna skivor. Blanda grönsakerna i en skål och tillsätt citronsaft och salt.
  4. Broccolikräm: Dela broccolin i mindre buketter. Skär stjälken i skivor. Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten ca 5 min. Mixa till en slät puré med smöret. Smaka av med salt, peppar och ­böcklingpastej.
  5. Sätt ugnen på 150°. Bryn fisken i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Lägg över i en ­ugnssäker form och stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58°.
  6. Servera fisken med broccoli-crème, vitvinssås och citron­marinerade grönsaker. Garnera med kryddkrasse