44444

Torsk med tomat och spenat är en god vardagsfiskrätt. Såsen får en god rund smak med en klick smör.  

För 4 personer:

Ingredienser

600 g torskrygg, torskfilé eller en annan vit fisk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 schalottenlök, eller 1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g körsbärstomater
2 + 2 msk olivolja
100 g bladspenat
25 g smör

Sås:

4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning, eller kycklingbuljongtärning
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 citron

Tillbehör:

ris, pasta, potatis eller couscous

40 minuter + 10 minuter i ugn

Torsk med tomat och spenat – gör så här:

  1. Används fryst fisk ska den tinas enligt anvisning på förpackningen. Krydda fisken runt om med salt och peppar och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200°.
  2. Sås: Blanda vatten, buljongtärning, senap, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och rör om tills buljongtärningen lösts upp.
  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Rör ner skal och saft i såsen. Ställ kastrullen åt sidan.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök. Halvera tomaterna. Stek löken i 2 msk olja i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare ca 2 min. Vänd ner tomaterna och stek 2–3 min, de ska mjukna något men inte stekas tills de blir mosade. Vänd ner spenaten och stek ca 1 minut.
  5. Häll såsen i en stekpanna. Tillsätt smöret, låt sjuda tills det smält. Ta stekpannan åt sidan.
  6. Stek fisken i 2 msk olja ca 2 min på varje sida. Lägg fisken i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 10 min. Tiden varierar beroende på hur stora filéerna är och vilken sort som använts.
  7. Värm såsen om den har kallnat och häll den över fisken. Servera med önskat tillbehör.