Torrone
Ingredienser
- 450 g honung - (3 1/4 dl)
- 350 g strösocker - (3 3/4 dl)
- 1 dl vatten
- 1 msk glykos
- 55 g äggvitor - (1.5 stycken)
- 1 krm salt
- 7 dl nötter - t ex valnötter, sötmandel, hasselnötter, cashewnötter, pistaschnötter
- 2 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
Gör så här
-
Blanda honung, socker, vatten och glykos i en stor gryta (ca 5 liter) och koka till 140°. Rör då och då. Ta grytan åt sidan.
-
Vispa äggvitorna och salt i hushållsmaskin till ett hårt skum. Tillsätt den varma sockerlagen i en fin stråle. Fortsätt att vispa på låg hastighet tills smeten har svalnat något. Den ska inte bli kall, men du ska kunna hålla i bunken utan att bränna dig.
-
Stanna maskinen och rör ner nötterna i den sega smeten med en slev.
-
Mjöla arbetsbänken och händerna med majsstärkelse. Stjälp upp smeten på bänken och knåda den så att nötterna sprids jämnt.
-
Forma smeten till två längder, ca 40 cm långa, och lägg dem på ett smörgåspapper. Låt svalna i rumstemperatur 2–3 timmar. Pudra torronen med lite majsstärkelse eller druvsocker så den inte klibbar. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.