Tori-tsukune – Kycklingfärsbullar

Börja med teriyakisåsen. Kycklingfärsbullarna ska puttra i den smakrika åsen efter bryning.
Tori-tsukune – Kycklingfärsbullar
Tori-tsukune – Kycklingfärsbullar Foto: Ulrika Pousette

Kycklingfärsbullar

  • 400 g kycklingfärs
  • 1 bit purjolök - (10 cm)
  • 1 msk ingefära - finhackad
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk shichimi (japansk kryddblandning)
  • 2 msk sake
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk rapsolja
  • 1 sats teriyakisås

Rapsbladssallad

  • 200 g rapsblad eller bladspenat
  • 1 tsk japansk senap
  • 1 msk sake
  • 2 msk japansk soja - ljus

Omelett

  • 1 krm dashipulver - + 2 msk kokande vatten
  • 3 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 msk rapsolja

Ärtris

  • 1 sats ris - kokt
  • 100 g ärtor - frysta, tinade
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • 4 körsbärstomater

Gör så här

  1. Ansa och finhacka purjolöken. Blanda kycklingfärs, purjolök, ingefära, ägg, salt, shichimi, sake och potatismjöl till en jämn smet. Forma till ca 16 köttbullar.

  2. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna. Sänk värmen och häll över teriyakisås. Låt puttra 4–5 min, tills köttbullarna är genomstekta och såsen tjocknat.

  3. Sallad: Koka rapsbladen i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola av med kallt vatten. Pressa vätskan ur rapsbladen och skär dem i 3 cm långa strimlor. Rör ihop senap, sake och soja och blanda med  rapsbladen.

  4. Omelett: Rör ut dashipulvret i vattnet. Vispa ihop ägg, dashiblandning, salt och socker.

  5. Hetta upp en stekpanna med olja. Häll i smeten och rör hela tiden med en stekspade tills den nästan har stelnat. Fös ihop till en rektangel, ca 6 x 12 cm. Lyft försiktigt upp omeletten på ett fat och låt kallna. Skär omeletten i bitar.

  6. Ärtris: Blanda ris, ärter och salt.

  7. Lägg ris, köttbullar, omelett och sallad i lådor. Garnera med körsbärs-tomater.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!