00000

Tonkamadeleiner med lönnsirap är en ljuv och lätt kaka som bör ätas nybakad. Traditionellt görs den i snäckformade plåtar, men den blir en perfekt munsbit i en liten silikonform.

För 30 kakor:

Ingredienser

125 g smör
1 tonkaböna
1,75 dl strösocker
4 ägg
0,5 citron
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Pensling:

lönnsirap

15 minuter + 15 minuter i ugn

Tonkamadeleiner med lönnsirap – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt svalna. Pensla madeleineformarna med lite av smöret.
  2. Riv tonkabönan fint på ett zestjärn. Blanda tonkaböna, socker och ägg och vispa fluffigt. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv det yttersta skalet.
  3. Tillsätt citronskal och smör till äggvispet och rör ihop. Sikta i mjölet, blandat med bakpulver.
  4. Fyll formarna till ¾ med smet och grädda mitt i ugnen 15–20 min. Ta ut kakorna och låt svalna på galler. Pensla med lönnsirap precis före servering.
Fler recept med: Bakning, Franskt, Kakor och bullar