Tonkamadeleiner med lönnsirap

Tonkamadeleiner med lönnsirap är en ljuv och lätt kaka som bör ätas nybakad. Traditionellt görs den i snäckformade plåtar, men den blir en perfekt munsbit i en liten silikonform.
Johan Hedberg
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 tonkaböna
  • 1,75 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 0,5 citron
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Pensling

  • lönnsirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt svalna. Pensla madeleineformarna med lite av smöret.

  2. Riv tonkabönan fint på ett zestjärn. Blanda tonkaböna, socker och ägg och vispa fluffigt. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv det yttersta skalet.

  3. Tillsätt citronskal och smör till äggvispet och rör ihop. Sikta i mjölet, blandat med bakpulver.

  4. Fyll formarna till ¾ med smet och grädda mitt i ugnen 15–20 min. Ta ut kakorna och låt svalna på galler. Pensla med lönnsirap precis före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!