Halstrad tonfisk (tonfisktataki) med nudlar i kokosbuljong

Tonfisktataki, halstrad tonfisk på japanskt sätt, med nudlar i kokos- och misobuljong där tonfisken kommer till sin rätt med asiatiska tillbehör. Tänk på att köpa pinfärsk fisk och att inte översteka. Den är perfekt när kärnan fortfarande är rå.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g tonfiskfilé - MSC-märkt (albacore eller skip jack)
  • 4 msk sesamfrön - svarta eller vita
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk rapsolja
  • 1 l vatten
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 4 msk misopasta - ljus
  • 4 msk soja - ljus + 1 msk
  • 6 st limeblad - färska
  • 250 g äggnudlar - gärna udon
  • 0,5 st gurka
  • 150 g sockerärter
  • 70 g salladsmix - t ex Piccante
  • 2 msk limesaft
  • 1 msk olivolja
  • 1 kruka thaibasilika
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Skär fisken i fyra bitar, först på längden och sedan mitt itu till fyra smala bitar.

  2. Blanda sesamfrön och chiliflakes. Gnid in tonfiskbitarna med sesamolja och rulla sedan i sesamblandningen. Krydda med flingsalt.

  3. Bryn bitarna i olja i het panna, 20–30 sekunder på varje sida. Lägg upp på fat.

  4. Vispa ihop vatten, kokosmjölk, 4 msk misopasta, 4 msk soja och limeblad i en kastrull. Småkoka ca 5 min.

  5. Lägg nudlarna i buljongen och koka tills de blir mjuka, ca 5 min.

  6. Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Finstrimla sockerärterna och lägg en i skål. Blanda sallad, limesaft, 1 msk soja och olja.

  7. Skär tonfisken i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela nudlarna med lite kokosbuljong i djupa tallrikar. Toppa med örter, sallad och tonfisk

Tataki innebär att fisken snabbsteks på ytan men fortfarande har en rå kärna - en festlig, snabbgjord rätt. Man kan göra fisken i förväg, den ska inte vara varm. Nu finns MSC-märkt tonfisk att köpa, men rätten blir minst lika god med lax.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!