Tonfisktartar med oliv- och kaprisaioli

4.54.54.54.54.5

Lyxa till med pinchos! Här är ett gott recept på tonfisktartar med oliv- och kaprisaioli. Tonfisken bra att ersätta med lax.

För 6 personer:

Ingredienser

500 g tonfiskfilé, MSC-märkt
1 lime
3 salladslökar
0,5 kruka bladpersilja
1 kruka koriander
1 grön chili, t ex spansk peppar
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Oliv- och kaprisaioli:

1 äggula
1 vitlöksklyfta, liten
1,5 dl olivolja, neutral
1 burk tapenade med oliv och kapris, (140 g), t ex Zeta
0,5 msk citron, pressad
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

1 surdegsbaguette
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta

25 minuter + 7 minuter i ugn

Tonfisktartar med oliv- och kaprisaioli – gör så här:

  1. Aioli: Lägg äggulan i en skål. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt olja, lite i taget under vispning. Häll bort oljan från oliv- och kapristapenaden och rör ner blandningen i aiolin. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skär brödet i skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja. Rosta bröden mitt i ugnen ca 7 min, tills de fått fin färg.
  3. Skala och halvera vitlöksklyftan och gnid den på snittytan på brödskivorna medan de är varma.
  4. Tartar: Skär tonfisken i små tärningar. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Ansa och finstrimla löken. Hacka persiljan och koriandern. Kärna ur och finhacka chilin.
  5. Blanda tonfisken med limeskal, 1 msk limesaft, lök, örter, chili, olja, salt och peppar. Servera tartaren direkt med bröd och aioli.

Pinchos

Pinchos är små mumsiga mumsbitar från Baskien, inte svåra att göra själv. Så lägg cavan på kylning och bjud på gastonomiskt mini-äventyr hemma i trädgården. Här nedan hittar du alla recept för en pinco-buffé:

Fler recept med: Buffémat, Fest, Fisk, Tonfisk