3.83.83.83.83.8

Tonfisksallad med basilikavinägrett är extra bra när man har ris eller andra gryn över.  

För 4 personer:

Ingredienser

2 burkar tonfisk, i olja (à 200 g)
4 ägg
250 g sparris, grön
0,5 rödlök
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
65 g rucola
400 g gryn, kokta, t ex quinoa eller bulgur, eller kokt ris

Basilikavinägrett:

1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta, liten
vinäger (gärna vit balsamvinäger), olivolja, ev honung, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

50 g bröd, per person

20 minuter

Tonfisksallad med basilikavinägrett – gör så här:

  1. Lägg tonfisken i ett durkslag och låt rinna av. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i äggen och koka 6–7 min. Spola äggen med kallt vatten. Skala och halvera äggen.
  2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 4 min. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
  3. Skala och skär löken i tunna klyftor. Lägg dem i kallt vatten ca 10 min för att mildra smaken. Skär tomaterna i bitar.
  4. Dressing: Skala och riv vitlöken. Mosa ihop den med 1 krm salt. Lägg basilikabladen i en mixerbägare och tillsätt vitlöksblandningen, 2 msk vinäger, 3 msk olja, 1 msk vatten och eventuellt 1 tsk honung. Mixa samman till en dressing. Används balsamvinäger behövs ingen honung.
  5. Lägg upp gryn, tomater, lök, sparris, tonfisk, rucola och ägg på ett fat. Ringla över hälften av dressingen och servera resten till.