00000

Grilla bara tonfisken någon minut på varje sida så blir den riktigt saftig. Om man inte vill fritera går det även bra att rosta sötpotatisstrimlorna i ugnen.

För 4 personer

Ingredienser

Tonfisk

600 g tonfisk (MSC-märkt albacor eller skipjack)
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 cirtroner

Salsa

1 färsk ananas
2 salladslökar
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 msk pressad lime
70 g ruccola

Sesammajonnäs

1 1/2 dl hellmans majonnäs
1/2 tsk pressad lime
2 krm sesamolja
1 krm salt

Friterad sötpotatis

3 sötpotatisar (600 g)
1 liter rapsolja
1 tsk salt

1 timme

Tonfisk med ananas, sesammajo och friterad sötpotatis – gör så här:

  1. Salsa: Ansa och skär bort skalet på ananasen. Dela den på längden och skär i två delar. Skär bort mittstocken, skiva ananasen tunt. Finstrimla salladslöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda ananas, chili, salladslök och limesaft.
  2. Sesammajonnäs: Blanda majonnäs, limesaft, sesamolja och salt.
  3. Sötpotatis: Skala och finstrimla sötpotatisen. Värm oljan till 180 grader. Fritera i omgångar tills den är riktigt krispig. Låt rinna av på hushållsapper. Strö på salt.
  4. Skär tonfisken i ca 2 cm tjocka skivor. Pensla den med olja. Strö på salt och peppar. Grilla fisken ca 2 min på varje sida. Skär citronerna i halvor och grilla dem ca 1 minut på varje sida.
  5. Blanda ananassalladen med rucola och lägg på fisken. Servera med sötpotatis, sesammajonnäs och grillad citron.