Tomatsoppa

Recept på tomatsoppa. Potatis och morot behöver koka lite längre, så de kokas först i vattnet. Tar du rotselleri istället för stjälkselleri ska den också kokas med från början. Dryga ut och piffa till med fler skafferifynd så blir den ännu matigare.
Charlotte Jenkinson
Olika gryn eller bönor	
gör tomatsoppan matigare.
Olika gryn eller bönor gör tomatsoppan matigare. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 150 g potatis
  • 1 morot
  • 1 l vatten
  • 1 gul lök - liten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 1 burk körsbärstomater - (400 g)
  • 2 krm salt
  • 1 dl risoni (barilla) - eller röda linser

Tillbehör

  • pumpakärnor - rostade
  • grön paprika - finhackad

Gör så här

  1. Skala potatis och morot och skär i bitar. Koka i vattnet i en gryta under lock ca 10 min. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Ansa och strimla sellerin. Lägg grönsakerna i soppan och tillsätt buljongtärningarna. Sjud under lock ca 5 min.

  2. Tillsätt de krossade tomaterna och koka ca 2 min. Mixa soppan med mixerstav. Tillsätt körsbärstomaterna. Krydda med salt.

  3. Koka risonin separat enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner i soppan vid servering. Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna på låg värme. Strö dem och paprika över varje portion soppa.

  4. Soppor är lätta att dryga ut med till exempel kokt ris, pasta eller nudlar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!