Tomatsoppa med doft av apelsin och rosmarin

Den matiga soppan smakar lika gott varm på vintern som kall på sommaren. Använd mogna tomater – de smakar mest.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g kvisttomater
  • 0,5 fänkål - (100 g)
  • 1 morot - (120 g)
  • 1 rosmarinkvist - liten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 0,5 apelsin - färskpressad saft av
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 msk apelsinskal - finstrimlat
  • 0,5 msk rosmarinblad - färska
  • 0,5 msk olivolja
  • svartpeppar

Tillbehör

  • 4 fullkornsbrödskivor - (140 g)
  • 4 msk färskost
  • rucola

Gör så här

  1. Skär tomaterna i bitar. Ansa och skär fänkålen i skivor. Skala och skiva moroten.

  2. Lägg grönsakerna tillsammans med rosmarinkvisten i en kastrull. Smula över buljongtärningen. Tillsätt apelsinsaften och olivoljan. Pressa i vitlöksklyftan och sjud under lock ca 25 min. Rör om då och då.

  3. Ta upp rosmarinkvisten och mixa soppan med mixerstav. Späd med vatten till önskad konsistens, smaka av med salt, socker och peppar. Koka upp.

  4. Garnera med apelsinskal och rosmarin. Droppa över lite olivolja. Mal över lite peppar. Rosta bröden, bred på ost. Toppa med rucola. Ca 448 kcal per person, varav 14 g fett, kolhydrater 66 g, protein 13 g.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!