Den matiga soppan smakar lika gott varm på vintern som kall på sommaren. Använd mogna tomater – de smakar mest.

För 2 person(er)

Ingredienser

600 g kvisttomater
0,5 fänkål (100 g)
1 morot (120 g)
1 rosmarinkvist liten
1 hönsbuljongtärning
0,5 apelsin färskpressad saft av
0,5 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
0,5 tsk salt
0,5 tsk strösocker
1 krm svartpepppar nymald

Garnering:

1 msk apelsinskal finstrimlat
0,5 msk rosmarinblad färska
0,5 msk olivolja
svartpeppar

Tillbehör:

4 fullkornsbrödskivor (140 g)
4 msk färskost
rucola

1. Skär tomaterna i bitar. Ansa och skär fänkålen i skivor. Skala och skiva moroten.
2. Lägg grönsakerna tillsammans med rosmarinkvisten i en kastrull. Smula över buljongtärningen. Tillsätt apelsinsaften och olivoljan. Pressa i vitlöksklyftan och sjud under lock ca 25 min. Rör om då och då.
3. Ta upp rosmarinkvisten och mixa soppan med mixerstav. Späd med vatten till önskad konsistens, smaka av med salt, socker och peppar. Koka upp.
4. Garnera med apelsinskal och rosmarin. Droppa över lite olivolja. Mal över lite peppar. Rosta bröden, bred på ost. Toppa med rucola.
Ca 448 kcal per person, varav 14 g fett, kolhydrater 66 g, protein 13 g.