Tomatsås till pizza
Ingredienser
- 15 stora tomater
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 kruka timjan
- 0,5 kruka basilika
- 0,5 dl olivolja
- 2 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar - nymald
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 msk strösocker
Gör så här
-
Sätt ugnen på 250°C. Halvera tomaterna. Lägg dem i en ugnssäker form med snittytan uppåt.
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Strö löken över tomaterna. Krydda med salt och peppar. Ringla olja över tomaterna.
-
Tillaga tomaterna mitt i ugnen tills de börjar få färg och mjukna, ca 30 min.
-
Ta ut tomaterna och mixa dem med sin vätska med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).
-
Häll över i en kastrull, tillsätt örterna och koka utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 20 min. Smaka av med vinäger och socker.
Foto: photographer Ulrika Ekblom.www.ulrikaekblom.se
-
Sås som inte används direkt kan förvaras i kylen 1 vecka eller frysas in (häll såsen i en iskubslåda så är det enkelt att ta fram lite åt gången).