Tomatsås till pizza

En god tomatsås gör underverk för pizzan. De rostade tomaterna får en djup och härlig smak.
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 15 stora tomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°C. Halvera tomaterna. Lägg dem i en ugnssäker form med snittytan uppåt.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Strö löken över tomaterna. Krydda med salt och peppar. Ringla olja över tomaterna.

  3. Tillaga tomaterna mitt i ugnen tills de börjar få färg och mjukna, ca 30 min.

  4. Ta ut tomaterna och mixa dem med sin vätska med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).

  5. Häll över i en kastrull, tillsätt örterna och koka utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 20 min. Smaka av med vinäger och socker.

    Foto: photographer Ulrika Ekblom.www.ulrikaekblom.se

  6. Sås som inte används direkt kan förvaras i kylen 1 vecka eller frysas in (häll såsen i en iskubslåda så är det enkelt att ta fram lite åt gången).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!