44444

Servera såsen ljummen eller kall. Den håller cirka en vecka i kylen.

För 4 portioner (ca 2 1/2 dl)

Ingredienser

2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja, helst finare kvalitet
500 g solmogna tomater
1/2 röd chilifrukt
1/2 tst grovstötta korianderfrön
1 tsk råsocker
1 msk finhackad bladpersilja
1 msk finhackad basilika
1/2 dl rödvinsvinäger
salt + nymald svartpeppar

25 min + 15 min kokning

1. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Fräs lök och vitlök i oljan i en kastrull utan att det tar färg, ca 2 min.
3. Skölj och kärna ur tomaterna. Skär dem i grova bitar. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Tillsätt tomat, chili, koriander, socker, 1/2 tsk salt och 1 tsk peppar till kastrullen. Sjud såsen ca 15 min utan lock på medel-värme, tills tomaterna är mjuka.
4. Hacka och tillsätt persilja och basilika. Tillsätt vinägern. Låt såsen koka upp.