Recept på tomatpasta med pilgrimsmusslor och friterad salvia. Det går lika bra att använda frysta pilgrimsmusslor som tinas före stekning, som färska musslor.

För 4 personer

Ingredienser

Tomatpasta med pilgrimsmusslor och friterad salvia

12 stora pilgrimsmusslor
2 msk smör
400 g färsk tagliolinipasta
1/2 tsk salt
2 dl grovriven parmesanost

Tomatsås

1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
1 burk körsbärstomater (400 g)
1 tsk strösocker
1 /2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Friterade salviablad

2 dl rapsolja
1 kruka salvia
2 krm flingsalt

30 min

Recept: Tomatpasta med pilgrimsmusslor och friterad salvia

  1. Tomatsås: Skala och finhacka vitlök och lök. Stek all lök i olivolja tills det mjuknar.
  2. Tillsätt vinet och låt det koka in i löken. Häll på tomaterna och koka ca 5 min. Krydda med socker, salt och peppar. Mixa såsen slät med mixerstav.
  3. Salviablad: Hetta upp olja i en kastrull till 180 grader. Plocka salviabladen från stjälkarna och lägg dem i den heta oljan. Ta upp dem med hålslev när de är frasiga och lägg dem på hushållspapper. Strö över flingsalt.
  4. Koka pastan i välsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Häll av i durkslag. Blanda med tomatsåsen.
  5. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smör tills de blir gyllenbruna på båda sidor. Salta.
  6. Vänd ner parmesanosten i pastan. Lägg upp pasta och pilgrimsmusslor i djupa tallrikar. Strö över friterad salvia och servera genast.