Tomatpaj med salami och parmaskinka

En paj med italienska smaker. Servera med grönsallad och en vanlig enkel vinägrettdressing.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten
  • 1 pajform - rund, ca 24 cm i diameter

Fyllning

  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 4 sardeller
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 100 g mozzarella
  • 1 dl oliver
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 80 g italiensk salami - tunt skivad
  • 80 g parmaskinka - tunt skivad

Gör så här

  1. Blanda mjöl och smör i en skål eller en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten så det blir en fast deg.

  2. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i formen. Nagga botten och ställ den i kylen minst 30 min.

  3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

  4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök ca 1 min. Finhacka sardellerna och blanda ner dem samt svartpeppar. Lägg i tomatbitarna och stek ytterligare ca 2 min.

  5. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  6. Skär mozzarellan i bitar och fördela dem på pajbottnen. Bred ut tomatblandningen ovanpå och lägg i oliverna. Vispa samman ägg och grädde. Häll på äggblandningen.

  7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 min. Tag ut den och lägg på salami och parmaskinka i luftiga rullar. Grädda ytterligare ca 15 min. Servera pajen varm tillsammans med en grönsallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!