00000

Citron och vinäger ger en försiktig syra, socker och russin står för sötman. Ingefära och svartpeppar ger marmeladen speciell karaktär.

För 1 /2 liter marmelad

Ingredienser

1 kg tomater
1 citron, rivet skal
3 msk citron pressad
1 msk äppelcidervinäger
2,5 dl syltsocker
2 msk ingefära syltad, finhackad
1 dl russin gula (sultanrussin)
10 svartpepparkorn hela

Tillbehör:

gruyéost

Tomatmarmelad med russin och syltad ingefära – gör så här:

  1. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i mindre bitar. Tvätta citronen och finriv skalet.
  2. Lägg alla ingredienser i en vid kastrull. Sjud på medelvärme, utan lock 10 min, tills sockret löst sig. Skumma eventuellt.
  3. Ta upp tomatköttet med hål-slev och lägg det i ett durkslag över en skål. Häll tillbaka den avrunna saften i kastrullen.
  4. Sjud saften ytterligare 15 min. Häll tillbaka tomatköttet i kastrullen och koka upp.  Låt svalna i rumstemperatur.
  5. Häll marmeladen i heta rengjorda glasburkar. Skruva på locken. Vänd dem uppochner, så att vakuum bildas.
Fler recept med: Ägg och mejeri, Grönsaker, Jul, Övrigt