00000

Tomater och aubergine med burrataost är en grön liten festrätt. Sälta, syra och umami är det som man hittar i denna enkla rätt som lagar sig själv i ugnen. Tomaterna blir härligt såsiga och auberginen blir mild och krämig. Under ligger ett frasigt surdegsbröd.

För 8 personer:

Ingredienser

400 g aubergine
1 tsk salt
2 + 2 + 2 + 1 msk olivolja
500 g tomater, små, gärna olika färger och några på kvist
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan, färsk, repad
2 msk kapris
2 burrataostar, (à 200 g)
4 skivor surdegsbröd, vitt
4 basilikakvistar
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

20 minuter + 10 minuter för auberginen att stå + 30 minuter i ugn

Tomater och aubergine med burrataost – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och gärna varmluft. Skär auberginen i 8 klyftor eller skivor, 1 1/2 cm  tjocka. Salta på snittytorna och låt stå ca 10 min. Torka av vätskan som bildas på ytan och pensla med 2 msk olja.
  2. Halvera hälften av tomaterna, behåll resten hela. Låt de hela sitta kvar på sin kvist. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Blanda vitlöken med timjan och 2 msk olja och vänd försiktigt runt tomaterna. Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med aubergine och kapris. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 min.
  3. Stek brödskivorna i 2 msk olja och halvera dem. Dela varje burrataost i 4 bitar. Lägg tomater, aubergine och kapris på bröd-skivorna. Lägg på ost och strö över basilikablad, flingsalt och peppar. Ringla över 1 msk olja och servera.
Fler recept med: Vegetariskt