4.24.24.24.24.2

Recept på tomatcarpaccio på grillat vitlöksbröd med friterad basilika. Att fritera basilika är enkelt och effektfullt. Det går förstås också att servera basilikan naturell.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g kvisttomater, små
1 kruka basilika
2 msk olivolja, + 1 msk + 1/2 msk
2 krm flingsalt, + 1/2 tsk
2 ciabattabröd, små
1 dl ricottaost
1 krm svartpeppar, nymald
25 g parmesanost

15 minuter 

Tomatcarpaccio – gör så här:

  1. Skär tomaterna i riktigt tunna skivor. Repa bladen från basilikan. Stek bladen i 2 msk olja på medelvärme 1–2 min, tills de blivit lite frasiga. Lägg på hushållspapper och strö över 2 krm flingsalt.
  2. Skär bröden i skivor och stek dem i 1 msk olja på båda sidor i het panna så att de får fin färg. Ta upp och gnid dem med en halverad vitlöksklyfta.
  3. Bred ricotta på bröden och fördela tomatskivorna över. Ringla på 1/2 msk olja och krydda med 1/2 tsk flingsalt och peppar.
  4. Riv parmesanosten på rivjärn. Strö basilikabladen på bröden och toppa med parmesan.