Tomatbakelse med getost

Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 smördegsplattor - frysta, 9x18
  • 6 tomater - solmogna
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl torr sherry
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl getost - grovriven, hård

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tina smördegen. Skär ett litet kryss i toppen på tomaterna. Skålla dem 1/2 minut i kokande vatten och dra av skalet. Halvera dem på längden och gröp ur kärnorna med en liten sked.

  2. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Dra kastrullen från plattan.

  3. Tillsätt sherry, vatten och salt. Sänk värmen. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Rör i smöret.

  4. Häll sockerlösningen i en ugnssäker form, som är ca 20x30 cm. Lägg i tomathalvorna med den kupade sidan neråt, som små båtar. Baka tomaterna i mitten av ugnen 15 minuter.

  5. Kavla ut smördegsplattorna till 12x18 cm. Dela varje platta i sex fyrkanter à 6x6 cm. Lägg en smördegsplatta på varje tomathalva. Grädda ytterligare 15 minuter, tills smördegen är vackert gyllenbrun.

  6. Ta formen ur ugnen, låt stå några minuter. Häll lagen som finns i formen i en kastrull och koka ihop den tills 1/2 dl återstår. Grovriv getosten.

  7. Vänd försiktigt på bakelserna och lägg upp på serveringsfat. Droppa den reducerade sockerlagen över och strö på osten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!