55555

Tomat-tarte tatin med ansjovis har intensiva sommarsmaker i ett ­frasigt skal.

För 6 personer:

Ingredienser

1 rulle smördeg, kyld (ca 250 g)
400 g kvisttomater, små, gärna romantica
1 gul lök
1 burk ansjovisfiléer, (55 g)
2 msk olivolja
1 tsk timjan
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

35 minuter + 15 minuter i ugn

Tomat-tarte tatin med ansjovis – gör så här:

  1. Rulla ut smördegen på det medföljande pappersarket. Lägg den på en ugnssäker stekpanna, ca 24 cm i diameter, och skär en cirkel av degen lika stor som pannan. Lägg degrundeln åt sidan.
  2. Halvera tomaterna. Skala och skiva löken. Häll av ansjovisspadet.
  3. Sätt ugnen på 200°. Fräs lök och ansjovis i olja i stekpannan ca 3 min. Tillsätt tomaterna och låt dem fräsa med ca 1 minut. Tillsätt timjanen och krydda med salt och peppar. Ta pannan från värmen och lägg på smördegslocket. Tryck ner kanterna längs pannans insida.
  4. Grädda tarten mitt i ugnen ca 15 min, tills degen fått fin färg och puffat upp.
  5. Ta ut pannan och låt tarten svalna ca 10 min. Sätt en stor tallrik ovanpå och vänd hastigt tarten upp och ner. Serveras ljummen.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Matpaj, Sill