4.64.64.64.64.6

Tomat- och fetaostpaj kan serveras antingen varm eller kall.  

För 4 personer:

Ingredienser

75 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 krm salt
2-3 msk vatten

Fyllning:

4 tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
0,5 dl tomatpuré
1 lagerblad
1 dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Topping:

4 tomater, gärna i olika färger och storlekar
150 g fetaost
12 oliver, gröna

Tillbehör:

salld

20 minuter + 10 minuter i frys + 25 minuter i ugn

Tomat- och fetaostpaj  – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 10 min.
  2. Fyllning: Tärna tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja ca 3 min. Tillsätt tomater, tomatpuré och lagerblad och häll i vattnet. Krydda med socker, salt och peppar. Låt sjuda utan lock ca 15 min.
  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  4. Skär tomaterna till toppingen i skivor. Smula fetaosten.
  5. Bred ut tomatröran i pajskalet och lägg på tomatskivorna. Strö över fetaost och oliver. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  6. Servera pajen med sallad.
Fler recept med: Brunch, Buffémat, Lunch, Matpaj, Vegetariskt