Tomat- och fetaostfyllt bröd

Tomat- och fetaostfyllt bröd kallas också för ungstrull. Det är perfekt som picknickbröd, men allra godast att äta direkt.
Carina Brydling
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 2 dl rågmjöl
  • 9 dl rågsikt - (500 g)
  • 1 tsk salt
  • 200 g soltorkade tomater - i olja
  • 150 g fetaost
  • 1 kruka timjan - eller grekisk basilika

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och honung till 37°. Häll blandningen över  jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt mjöl och salt. Knåda till en smidig deg och låt jäsa under bakduk ca 45 min.

  2. Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Tärna osten. Hacka timjan eller basilika.

  3. Dela degen i 10 bitar som plattas ut på mjölad arbetsbänk. Fördela tomater, fetaost och örter på degen. Vira om degen och forma den till runda bollar. Lägg dem med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!