00000

Tomat- och fetaostfyllt bröd kallas också för ungstrull. Det är perfekt som picknickbröd, men allra godast att äta direkt.

För 10 bröd:

Ingredienser

50 g jäst
4 dl mjölk
2 msk honung
2 dl rågmjöl
9 dl rågsikt, (500 g)
1 tsk salt
200 g soltorkade tomater, i olja
150 g fetaost
1 kruka timjan, eller grekisk basilika

30 minuter + 65 min jäsning + 20 minuter i ugn

Tomat- och fetaostfyllt bröd– gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och honung till 37°. Häll blandningen över  jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt mjöl och salt. Knåda till en smidig deg och låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  2. Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Tärna osten. Hacka timjan eller basilika.
  3. Dela degen i 10 bitar som plattas ut på mjölad arbetsbänk. Fördela tomater, fetaost och örter på degen. Vira om degen och forma den till runda bollar. Lägg dem med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.
  4. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler.

Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem! Läs mer och köp här. 

Bonniers stora bakbok 2017

Fler recept med: Bakning, Matbröd