00000

40 min Den syrliga och starka soppan ska smaka lite salt, lite surt och lite starkt. Här serveras den som en liten förrätt. I Thailand används tigerräkor, men här har vi vanliga räkor med skal. Räcker till 4 personer som huvudrätt.

För 6 person(er)

Ingredienser

800 g räkor, stora, med skal
6 kaffirlimeblad
1 citrongräs
10 g galangal rot, bit
2 burk kokosmjölk, 12 %, á 400 g
1 påse lobo tom yam paste, (30 g eller 2 msk pasta)
1 tsk tamarindpasta, eller saft av 1 lime
1,5 msk chili oil pasta
2 msk fisksås
250 g körsbärstomater
1 paprika, gul
4 champinjoner
4 salladslökar

Garnering

koriander, färsk
thaibasilika

Tom yam goong räksoppa

1. Skala räkorna och ställ dem i kylen.
2. Dra bort nerven från limebladet, banka och dela citrongräset i bitar, skiva galangalroten tunt.
3. Koka upp kokosmjölk i en kastrull och tillsätt tom yam paste, limeblad, citrongräs, galangal, tamarindpasta, chili oil pasta och fisksås. Låt sjuda ca 20 min på svag värme utan lock.
4. Klyfta tomaterna, kärna ur och skär paprikan eller champinjoner i bitar, skiva salladslökarna. Lägg grönsakerna och räkorna i 6 portionsskålar. Sila soppan och häll den i skålarna. Garnera med koriander och basilika. Servera direkt.